Γράφει ο Βασίλειος Κοζομπόλης, ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας & Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ)
Τι είναι ο καταρράκτης;
Μέσα στον βολβό του ματιού, υπάρχει ο κρυσταλλοειδής φακός εξαιτίας του οποίου η όρασή μας είναι ευκρινής. Όταν επέρχεται φθορά στον κρυσταλλοειδή φακό, τότε επέρχεται σκλήρυνση στο κέντρο του και οι στοιβάδες του γίνονται θολές. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται καταρράκτης.
Η ασθένεια αυτή είναι πολύ συνηθισμένη και σχεδόν αναπόφευκτη για πολλούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους αλλά για κάθε ηλικία, ακόμα και για τα βρέφη που μπορεί να παρουσιάσουν καταρράκτη από τη γέννησή τους (συγγενής καταρράκτης).
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε μάτι, παρουσιάζεται με διαφορετική ταχύτητα, με φυσική συνέπεια την αυξανόμενη απώλεια της όρασης.
Αίτια – Παράγοντες κινδύνου
Η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καταρράκτη, αφού μπορεί η εκδήλωση των συμπτωμάτων να συμβεί γύρω στα 60 – 70, αλλά να προϋπάρχει.
Έχουν καταγραφεί αρκετοί παράγοντες που μπορεί να επιταχύνουν την εμφάνιση καταρράκτη. Αυτοί είναι κάποια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη κορτιζόνης για κάποιο διάστημα, κάποιος τραυματισμός στον οφθαλμό, ο μεγάλος βαθμός μυωπίας. Επιπλέον, φαίνεται ότι συντελούν αρνητικά το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Συμπτώματα
Η κύρια συμπτωματολογία στον καταρράκτη ματιών, είναι:
- Η μείωση της ποιότητας της όρασης τόσο σε κοντινές όσο και μακρινές αποστάσεις
- Η μειωμένη αντίληψη στο διαχωρισμό του κάθε χρώματος
- Η θολή όραση ακόμα και την ημέρα ή σε ένα φωτεινό δωμάτιο
- Η ξαφνική αύξηση της μυωπίας και μείωση της υπερμετρωπίας
- Οι αντανακλάσεις αντικειμένων (π.χ. στην βραδινή οδήγηση)
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση θεωρείται αναγκαία, καθώς το άτομο από ένα σημείο και μετά δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι έκανε με την ίδια ευκολία. Σταδιακά μειώνεται η καλή όραση στην βραδινή οδήγηση, το διάβασμα ζαλίζει από την προσπάθεια να διακρίνετε τις λέξεις ή η προβολή μιας ταινίας δεν είναι το ίδιο ευχάριστη με πριν.
Η ολοκληρωτική αφαίρεση του καταρράκτη και η αποτελεσματική θεραπεία του, γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Οι σύγχρονες μέθοδοι που επιλέγονται, πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και απαιτούν μικρές τομές, χωρίς να χρειάζονται ράμματα. Κατά την επέμβαση αφαιρείται ο θολός φακός και αντικαθίσταται με το μόσχευμα.
Η εγχείρηση είναι η μόνη διέξοδος όταν η όραση πλέον θεωρείται περιορισμένη και δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ασθενούς. Όσο πιο νωρίς γίνει η επέμβαση, τόσο το καλύτερο.
Φακοθρυψία
Η φακοθρυψία αποτελεί το πιο συνηθισμένο είδος επέμβασης καταρράκτη. Με μικροσκόπιο και όργανα υπερήχων, αφαιρείται ο καταρράκτης, αφήνοντας αρκετό περιφάκιο στη θέση του, ώστε να στηριχθεί καλύτερα το μόσχευμα. Η τομή είναι πολύ μικρή και ο ασθενής αναρρώνει αμέσως.
Εξωπεριφακική επέμβαση
Η διαδικασία είναι η ίδια με την φακοθρυψία, μόνο που η τομή εδώ είναι μεγαλύτερη. Η μέθοδος προτείνεται κυρίως σε όσους έχουν καταρράκτη σε προχωρημένο στάδιο.
Ενδοφαφική εξαγωγή
Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται εξαγωγή του φακού και της κάψας. Αν γίνει εμφύτευση του φακού, η τοποθέτησή του γίνεται μπροστά από την ίριδα.
Ανάρρωση μετά από την εγχείρηση
Ο ασθενής θα ενημερωθεί αμέσως μετά την επέμβαση για το τι πρέπει να προσέχει κατά την ανάρρωση. Η επάνοδος της όρασης για τους περισσότερους ασθενείς είναι άμεση, όπως επίσης και η επιστροφή τους στην εργασία.
Συχνές ερωτήσεις
Πόσο κοστίζει η επέμβαση καταρράκτη;
Η τελική τιμή της επέμβασης εξαρτάται από την μέθοδο που θα επιλεγεί. Διαφέρει από περιστατικό σε περιστατικό.
Μπορεί ο καταρράκτης να υποτροπιάσει;
Από την στιγμή που μπει μόσχευμα, ο καταρράκτης δεν έχει περιθώριο επανεμφάνισης. Αυτό που συμβαίνει όμως με το πέρας του χρόνου είναι η θόλωση της κάψας που έχει φυσικά ο οφθαλμός. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται εκ νέου επέμβαση laser, χωρίς όμως να γίνει νέα τομή στον οφθαλμό.
Πρέπει ο καταρράκτης να χειρουργείται αμέσως μετά τη διάγνωση;
Όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα. Αν ωστόσο δεν επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενούς και τα συμπτώματα δεν είναι έντονα, μπορεί η επέμβαση να καθυστερήσει για όσο χρονικό διάστημα αποφασίσει ο χειρουργός οφθαλμίατρος.
Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τα μάτια μου;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι προστασίας των ματιών από την καθυστέρηση της εμφάνισης καταρράκτη. Η χρήση ποιοτικών γυαλιών ηλίου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η αποφυγή καπνίσματος και αλκοολούχων ποτών και ο έλεγχος των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τα μάτια όπως ο διαβήτης, είναι πολύ βοηθητικά μέτρα για την υγεία των ματιών.
Σχετικά Video
Σχετικές Φωτογραφίες
Διαβάστε Επίσης
Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη και στους οποίους τοποθετούνται ενδοφακοί τελευταίας γενιάς
Τα νέας γενιάς λέιζερ βελτιώνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό το χειρουργικό αποτέλεσμα
Φυσική όραση στους ασθενείς, μετά την χειρουργική αφαίρεση καταρράκτη, χαρίζουν οι τριπλοεστιακοί ενδοφακοί
Είστε άνω των 60 ετών και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στην ανάγνωση…
Παρακολουθείστε τη συνέντευξη του Καθηγητή Κοζομπόλη Βασιλείου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Οφθαλμολογία.
Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε από Κινέζους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen και στο Πανεπιστήμιο της…
Τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική εφαρμογή μιας νέας θεραπείας με την ονομασία EV06
Η χειρουργική αφαίρεση του καταρράκτη, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, βοηθά στη μείωση της Ενδοφθάλμιας Πίεσης…
Ταυτόχρονα και με μεγαλύτερη ασφάλεια θεραπεύονται πλέον ο καταρράκτης και το γλαύκωμα όταν συνυπάρχουν, χάρη…
Την προσοχή, όσων πάσχουν από γλαύκωμα και καταρράκτη ταυτόχρονα και προχωρήσουν σε εγχείρηση για την…
Ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία ενοχοποιούνται από τους επιστήμονες για την πρόωρη εμφάνιση…
Πώς τα φάρμακα για τον προστάτη επηρεάζουν την χειρουργική καταρράκτη;
Δηλώσεις του καθ. Κοζομπόλη στην Huffington Post σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στην οφθαλμολογία